Kepçe kulak doğumsal kulak anomalileri arasında en sık görülen durumlardan birisidir ve beyaz ırkta yaklaşık %5 civarında görülür. Özellikle çocukluk çağında psikososyal , emosyonel (duygusal) problemlere sebep olabilir. Arkadaş grubu içerisinde bu özelliğinden dolayı dalga geçilme konusu olabilir. tüm bu sebeplerden dolayı kepçe kulak ameliyatının okul çağından önce yapılması tavsiye edilir.
Bu operasyon çocukluk çağında yapılmadığı takdirde ilerleyen dönemlerde herhangi bir zaman diliminde yapılabilir. Çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise genel, lokal yada sedasyon desteği altında operasyonu gerçekleştirmek mümkündür.
Dünyada kepçe kulak ameliyatı için standart bir teknik yoktur ve 100 ün üzerinde teknik tarif edilmiştir. Operasyon kulak arkasından girilerek yapılabileceği gibi kulak önünden de girilerek yapılabilir. Ben hastalarımda kepçe kulak anomalisinin derecesine göre hastaya en uygun olacak tekniği hasta ve yakınları ile tartışarak ve nedenlerini açıklayarak karar veriyorum. Kalıcı dikiş ve kulak kıkırdaklarının yeniden şekillendirilmesi ve doğal görünüm elde edilmesi operasyonun temel amaçlarıdır. Operasyon esnasında kendi geliştirdiğim kulak kasının (posterior auricular muscle reposition prosedürü) yerinin değiştirilmesi ve en sık problem olan karşımıza çıkan kulak üst 1/3 kısmının tekrar açılmasını engelleyici özel dikiş tekniği ile hem kalıcılık sağlanmakta hem de sonuçlar çok daha doğal olmaktadır. Ameliyat sonrasında çocuklar bir gün hastanede yatabilirlerken, erişkinler ise aynı gün taburcu olabilir. Sonrasında yaklaşık 4-6 hafta kulağı oluşturulan formda tutmaya yarayacak özel bandajlar kullanılır. Hasta memnuniyetinin çok yüksek olduğu bir operasyon olan kepçe kulak ameliyatları son derece sık ve zevkle uyguladığım operasyonlardan bir tanesidir.